SALMONELLA OBJAWY

SALMONELLA OBJAWY

Salmonella dla wielu to informacja o zbliżającym się problemie. Dlaczego tak jest? Brak zachowania odpowiedniej higieny, złe zasady przechowywania żywności, stanowią pierwszy krok do rozwoju bakterii z rodzaju Salmonella. Zakażenia można doświadczyć szczególnie po kontakcie z żywnością pochodzącą od zwierząt w postaci mleka, jaj, drobiu, mięsa czy wody. Dlatego też szczególnie w ich wypadku zachowanie ostrożności jest tak ważne.

Coś więcej na temat bakterii

Jest ona zaliczana do rodzaju Gram-ujemnych, i jest chorobą z grupy zakaźnych. Pałeczki Salmonelli należą do rodziny Enterobacteriaceae. Istnieje podział, w którym możemy mówić o dwóch rodzajach tejże. Jedną z nich jest Salmonella enterica, będąca przyczyną wystąpienia dolegliwości zarówno u ludzi jak i zwierząt. Drugą zaś jest Sallmonella bongori, która w bardzo małym stopniu może wywołać niepożądaną reakcję w organizmie człowieka. Jest ona bakterią chorobotwórczą zdolną wywołać nie tylko zatrucie pokarmowe ale również dur brzuszny.

W jaki sposób mogę się zarazić?

Jest ona przenoszona głównie przez zwierzęta, co nie oznacza że nie stanowi dla nich zagrożenia. Jak powszechnie wiadomo doznać jej skutków mogą zarówno one jak i ludzie. Najczęściej skupisko występowania tej bakterii znajduje się u zwierząt gospodarskich. Głównie jest to drób, lecz wykryto je także u świni, owiec a nawet zwierząt zadomowionych. Pałeczki Salmonelli po przeniknięciu do organizmu, tworzą sobie w nim obóz. Problemem jest, że sam zakażony może nie dawać objawów jej obecności, a to skutkuje dalszym rozprzestrzenianiem się bakterii.

Drogi zarażenia pałeczkami Salmonelli:

  • Pokarmowa – występuje w sytuacji jeśli zakażony miał kontakt z mięsem drobiowym, jajami, majonezem lub mlekiem w których to poprzez zanieczyszczenie, przeniosła się do organizmu człowieka,
  • Kontaktu – jak nadmienione zostało wyżej, jest to choroba zakaźna więc oznacza to, że jeśli mieliśmy kontakt z osobą zarażoną to nie wykluczone że sami również jesteśmy teraz jej siedliskiem,
  • Zanieczyszczeń wody – chodzi tu głównie o wodę zanieczyszczoną odchodami.

Objawy Salmonellozy

Bardzo szybko ujawnia ona swoją obecnośc

w organizmie zarażonego. Jest to zaledwie kilka godzin od momentu spożycia zanieczyszczonego pokarmu lub kontaktu z innym zarażonym. Mamy tu do czynienia z pewnym upływem czasu, powoduje go proces zachodzący w układzie pokarmowym. Jak zawsze, to co spożywaliśmy odbywa długą drogę aby w końcu dotrzeć do krańców jelit. Końcowym jej etapem jest wywołanie reakcji zapalnej.

Zarażony uskarża się na:

  • bóle brzucha,
  • wymioty,
  • biegunkę,
  • pogorszenie samopoczucia.

Jak wygląda leczenie?

W sytuacji zatrucia spowodowanego pałeczkami Salmonelli, nie stosuje się leczenia przy zastosowaniu antybiotyków. Choroba z czasem ustępuje sama. Jedynym i głównym zaleceniem jest odpowiednie nawadnianie organizmu i dostarczanie mu elektrolitów. Wynika to z objawów którymi są biegunka i wymioty co doprowadza do wyjałowienia organizmu z pewnych niezbędnych elementów.

Co robić aby zapobiec zarażeniu?

To jedno z najważniejszych i najbardziej racjonalnych pytań. Jeśli chcemy uniknąć przechodzenia przez nieprzyjemne i wyczerpujące organizm objawy, powinniśmy się stosować do podstawowych zasad. Nie są one żadną z wielkich filozofii a standardową procedurą właściwego postępowania. Codziennie dbajmy o to aby żywność jaką przechowujemy w naszym domu składować odpowiednio w zależności od jej rodzaju i terminu ważności. Kupujmy tylko tą ze sprawdzonych źródeł mając pewność że przeszła odpowiednie badania, wykluczające jakiekolwiek nieprawidłowości. Produkty surowe takie jak jaja, mięso, ryby starajmy się przechowywać w odseparowaniu od tych już gotowych do spożycia i przy zachowaniu odpowiedniej temperatury. Jeśli raz rozmroziliśmy dany produkt nie zamrażajmy go ponownie. Żywność powinna być umieszczona w plastikowych pojemnikach o szczelnym zamknięciu. Stosujmy zasady higieny, myjąc dłonie i produkty które mamy zamiar spożywać. Te kilka czynności pomoże nam uniknąć przechodzenia przez nieprzyjemne dolegliwości.

34