Cholesterol jak wiele innych, jest potrzebny naszemu organizmowi do funkcjonowania. Ale tylko jeśli jest on zachowany na odpowiednim poziomie. Niestety, coraz częściej tryb naszego życia i przyzwyczajenia żywieniowe skierowane są w stronę jego wzrostu do niebezpiecznej granicy. Co możemy więc zrobić, aby utrzymać go w ryzach?
Cholesterol co to w ogóle jest?
Cholesterol, jest to związek organiczny pochodzenia chemicznego, nierozpuszczalny w wodzie. Jest składnikiem lipoprotein osocza, wszystkich błon komórkowych i śródkomórkowych, otoczki mielinowej. Jest znany również jako kreator biologicznie czynnych steroidowych cząsteczek jak hormony płci, hormony sterydowe kory nadnerczy, witaminy D3, kwasów żółciowych. Miejscem jego występowania są tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, krew, żółć. Organizm człowieka produkuje go w wątrobie i przewodzie pokarmowym.
Posiada on dwie formy LDL (Low Density Lipoprotein) a inaczej zły cholesterol oraz HDL (High Density Lipoprotein) czyli dobry cholesterol. Zarówno jeden jak i drugi jest potrzebny dla naszego organizmu. Jeśli dostarczamy do naszego organizmy zbyt duży poziom cholesterolu, to część zbędną odbiera dobry cholesterol i umiejscawia go w wątrobie, gdzie zostaje on rozłożony i wydalony. Więc gdzie tu nieprawidłowość? To taki mały szkopuł, który zazwyczaj udaje się nam przeoczyć. Jeśli tego złego jest zbyt dużo w stosunku do dobrego, to ten drugi nie radzi sobie z usunięciem nadwyżek i odkładają się one w naczyniach krwionośnych. Z upływem czasu jeśli sytuacja się nie zmienia może prowadzić to do zatkania naczyń krwionośnych.
Norma cholesterolu
Jest ona zależna od wieku, ogólnego stanu organizmu, trybu życia, występowaniu chorób przewlekłych takich jak cukrzyca, nadciśnienie. Ogólnie przyjętą wartością, jest ta mniejsza niż 190mg/dl. W sytuacji przekroczenia tej granicy możemy zostać skierowani na dodatkowe badania. Zalecanym jest, aby kontrolować jego poziom poprzez wykonywanie badania co pięć lat.
Sposoby na obniżenie cholesterolu
Zastąpienie olei i tłuszczy zwierzęcych oliwą
W przygotowywaniu posiłków starajmy się złe tłuszcze zastąpić oliwą. Zwłaszcza tą tłoczoną na zimno, ponieważ zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki ich spożyciu obniża się poziom cholesterolu.
Spożywanie ryb morskich
Są one niesamowicie bogate w tłuszcze omega-3, obniżające cholesterol. Pomocne są także w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia tętniczego. Włączenie do diety śledzi, sardynek, makreli, łososia czy węgorza może okazać się bardzo pożytecznym. Niestety nie są zalecane dla osób będących na diecie odchudzającej ze względu na wysoki poziom kalorii.
Produkty o dużej zawartości błonnika
Jest on całkowicie rozpuszczalny i zapobiega przenikaniu cholesterolu do krwi. Jednym z produktów o bardzo wysokiej jego zawartości są płatki owsiane. Inne produkty jak płatki jęczmienne, suszone śliwki czy jabłka ze skórką i marchewka też należą do grupy bogatych w błonnik.
Jajka
Tak właśnie tak. Z tym, że powinny to być te od kur z wolnego wybiegu, w dawce nie więcej niż dwa dziennie. Ważnym jest także aby żółtko było płynne, bo to właśnie w takiej jego postaci znajduje się lizyna hamująca wzrost cholesterolu.
Ruch to zdrowie
W unormowaniu stosunku LDL do HDL ważne jest uprawianie sportu. Zalecany jest wysiłek fizyczny przynajmniej dwa razy w tygodniu w postaci spacerów, marszu, biegania, pływania lub jazdy na rowerze.
Rezygnacja z używek
Jeśli chcemy zadbać o nasz cholesterol powinniśmy odstawić nie tylko palenie papierosów lecz także alkohol. Jest on sprawcą zaburzenia równowagi tłuszczowej organizmu człowieka. Wyjątkiem od reguły jest czerwone wino, wypijane do posiłku. Usprawnia ono procesy trawienne.
Czyli zdrowe odżywianie?
Dokładnie tak. Zmiana diety i zastąpienie kalorycznych posiłków tymi bogatymi w zdrowe tłuszcze jest pierwszym i bardzo dużym krokiem w stronę wyrównania równowagi cholesterolu. Zwłaszcza dotyczy to osób z otyłością. Wprowadzenie pewnych artykułów spożywczych wydłuży życie osoby do tej pory odżywiającej się w sposób niewłaściwy. Dołączając do tego aktywność fizyczną, jesteśmy na dobrej drodze do zadbania o prawidłowe funkcjonowanie organizmu i jego organów.